Topmenu

Ferie i Italien uden andre turister

Har du lyst til at holde ferie et sted uden andre turister? Det er faktisk ganske nemt i Italien – selv ret tæt på turistattraktioner som Pisa og Lucca. Hold ferie i udkants-Italien blandt de lokale oppe i bjergene bare 1-1.5 times kørsel fra Middelhavet.

Prota er en lille bitte gammel by på en lille bjergtop. Den består af 10-12 stenhuse huse og en lille kirke. Du er nødt til at leje en bil, hvis du har taget flyet (der er ca. 1.5 times kørsel til både Pisa og Milano Lufthavn), for der går ikke offentlig transport til den lille by.

Der er ikke den store sandsynlighed for at rende ind i turister i Prota. Du kommer der til af små snørklede bjergveje med hårnålesving. Den nærmeste by – der ikke er meget større end Prota ligger et par kilometer nede af bjergvejen. Her finder du en lokal bar, der på udvalgte tidspunkter åbner ud til et baglokale, hvor der er en lille men velassorteret købmandshandel med friske vare. Jeg fandt ikke rigtig ud af åbningstiderne, så du må spørge dig for.

Indkøb i Aulla

Hvis du skal købe større ind, så er det billigst at køre ned til Aulla – en lidt større by, der ligger 20 minutters kørsel ned af bjergene. Her er der rigtig fine indkøbsmuligheder, hvor du let køber ind til 8 personer med mad og vin og andre fornødenheder for 500 kr. Der er slagter, frugt og grønt og en bager. Kvaliteten er i top, og prisen er i bund. Borset fra det, er der ikke noget at komme efter i Aulla, der er en ret trist by.

Landskab og natur

Området omkring Prota er utroligt smukt og frodigt. Der er udsigt over i træklædte bjerge, og alle steder i de små køkkenhaver pibler det op med grøntsager, tomater, pære, figner og andre gode ting. Og du vågner til hanegal fra naboens lille hønsegård. Omkring byen – ja i hele området er der et utal af vandrestier.

Det er et skønt område at vandre i. Du kan købe et kort med vandrestierne, der også er afmærket med rødt og hvidt i naturen. Men hold øje med landskabet, når du vandrer. Der er ikke så mange, der vandrer i området, og stierne kunne godt være bedre mærket. Hav vand, lidt spisbart og et kompas med – så er du godt klædt på. Nyd turen og de klokkeklædte køer, der ringer, når de nysgerrigt går hen for at se, hvem der er på udflugt i deres område.

Husk at pakke et par gode vandresko (jeg foretrækker Salomon) og et kompas.

Lokal gastronomi

Lad vandreskoen få fri og tag bilen med en tur ud i området, hvor du forsigtigt kører rundt på de stejle og snørklede bjergveje, hvor der ind i mellem dukker en gammel middelalderby op, når du lige kommer rundt i et hårnålesving. Kør efter Jera – i Jera finder du et traditionelt italiensk spisested La Nuova Jera, hvor du får fantastiske retter baseret på de lokale grøntsager og dyr. De har ikke et menukort, men spring bare ud i det alligevel – det er en god oplevelse. Du får også ejerens egen vin – som er god!

De lokale

Når du kører rundt i området, ser du de lokale, der sidder uden for deres huse – det er ældre mennesker, der er klædt, som var de statister i en gammel film. Og de ser dig! Bemærk deres blikke, der viser en vis mistro. I Prota ser du også kun ældre beboer og deres mange katte. Kattene er sikkert ganske nyttige til at holde mus og rotter væk, som tiltrækkes af møddingerne fra de mange små hushold. Beboerne kommer gående med dagens høst fra deres små frodige køkkenhaver, og det er tydeligt, at det lokale aspekt spiller en helt særlig rolle i deres liv. Mange vil også gerne sludre lidt, men det er lidt svært, hvis du ikke taler italiensk.

Seværdigheder tæt på

Hvis du alligevel trænger til at komme væk fra det rolige liv på landet, så besøg middelalderbyen Lucca, som er omkranset af en stor vold, som du skal gå en tur på. Pisa er også altid et besøg værd. Det skæve tårn er stadig skævt – og så er der faktisk rigtig gode shopping-muligheder i Pisa. Besøg også den gamle by Lerici, som ligger lige ud til Middelhavet. Tag et par store håndklæder med og tag en pause på de store sten i vandkanten. Det er også nemt at køre til La Spezia og så herfra tage toget til det skønne naturreservat Cinque Terre med de fem små postkortsmukke badebyer.

Feriebolig i Prota

Der er ingen hoteller i Prota – men en englænder har for nogle år siden opkøbt et gammelt stenhus i Prota og sat det i stand til feriebrug. Det er det kommet to lejeboliger ud af! Den store hedder La Vista og har fin plads til 8 voksne. Søg på La Vista og Prota, så finder du det. Det er ganske billigt at leje.

Book et fly

Prøv en anderledes ferie på landet i Italien. Bestil et fly til Pisa eller Milano – og lej en bil. Så er du på vej! I Prota kommer du langt væk fra hverdagen – så langt at din internetforbindelse er udfordret. Det betyder en ferie uden mobiltelefoner og computere – så skal der leges og spilles og snakkes!

No comments yet.

Skriv et svar