Topmenu

Kvindeliv: Sicilien vs. Danmark

Lige så slanke som deres stiletter er høje

I lufthavnen i Catania på Sicilien betragtede jeg med misundelse de små, smukke, slanke og stilsikre italienske kvinder, der er lige så tynde, som deres stiletter er høje. Men otte dage klogere på den sicilianske kultur er jeg knap så misundelig på disse kvinder.

Pigerne i Italien vil bare danse i TV

Jeg spurte en aften under middagen på mit opholdssted – en lokal vingård ved foden af Etna – til kvinders uddannelses- og ambitionsniveau i Italien. ”Pigerne i Italien vil bare danse i TV”, vrissede min italienske (mandlige) guide tydeligt irriteret over sit lands unge kvinder. Han refererede til en ny undersøgelse af unge italienske kvinder fremtidsdrømme, hvor den store attraktion og karrieredrøm for de unge italienske kvinder er et dansejob på en af de kommercielle TV-kanaler. Han var selv en veluddannet litteraturhistoriker fra Pisa og ærgrede sig over, at den lave frekvens af kvinder på lange videregående uddannelser betyder, at halvdelen af landets intelligenskapacitet ikke ofte nok kom i spil. ”De tager ikke en uddannelse, de har ikke betydningsfulde poster – og de får heller ikke børn …” forsatte han om sit lands kvinder. ”Jamen hvad får de tiden til at gå med?”, spurgte jeg. Han trak på skulderene og skiftede emne. Den almindelige italienske unge kvinde var simpelthen ikke så interessant, at det var værd at tale mere om, når der er god mad og vin på bordet.

Hvis man ikke går i krig …

Jeg havde tidligere samme dag hørt to vinbønder – begge mænd, der uafhængigt af hinanden havde fortalt om, hvordan kvinder både før og nu var dem, der bragte den tunge vinhøst ind til gårdene til presning. Kvindejob, ikke mandejob, lyste deres øjne stolt og hovent. Jeg havde undret mig over deres skæve blikke og åbenlyse holdning til kvindearbejde, som noget nedværdigende – men sådan var og er det åbenbart stadigt på Sicilien.

De sicilienske kvinder har tilsyneladende ikke store ambitioner eller vilje til at ændre denne tradition. Måske er det en kulturel arv, der gør, at man ikke stræber efter mere, end man allerede har. ”Hvis man ikke går i krig, bliver man ikke såret”, lød mottoet, som jeg hørte flere gang hos lokalbefolkningen. Eller omvendt: stikker du næsen frem, risikere du et hak i tuden.

Italienske vs. danske kvinder

I de landlige omgivelser på det nordøstlige Sicilien oplevede jeg en forskel på køn, som jeg ikke oplever til hverdag i Danmark. Det danske uddannelsessystem giver unge kvinder (og mænd) gode uddannelsesmuligheder, og vi ser derfor også flere og flere mønsterbrydere blandt både mænd og kvinder. I Danmark kan unge få SU og studieboliger tæt på deres uddannelsessted. Så nemt er det ikke i Italien.

Det er ikke så skidt at være født som kvinde i Danmark, selv om vi måske ikke alle har den ”petite” krop og elegante fremtoning, som mange italienske kvinder har. De fleste danske kvinder har gode muligheder for at gøre noget med deres liv, og rigtig mange udnytter disse muligheder.

Jeg siger bestemt ikke, at alt er rosenrødt for danske kvinder, jeg vil blot bemærke, at man fornemmer forskellige muligheder og traditioner for kvinder i Europa selv på en lille rejse til Sicilien, når man forvilder sig væk fra turistområderne og får en snak med de lokale (ved hjælp af en god lokal guide, hvis man ikke er flydende på italiensk). Og man kan altid lade sig inspirere af de gode ting man ser: Jeg overvejer at ligge de praktiske og kedelige kilehæle ind i skabet og finde et par stiletter frem. Det er bare mere elegant! Selv om man er ambitiøs, kan man jo godt se feminin ud!

No comments yet.

Skriv et svar