Topmenu

Oplev Atlasbjergene i Marokko

Atlasbjergene i Marokko er en fantastisk oplevelse! Hvis du får nok af menneskemylderet i Marrakesh, så tag op i de køligere og imponerende Atlasbjerge. Her kan du sagtens gå en hel dag uden at møde andet end en flok geder.

Landskabet er enormt og fantastisk og skifter farve, hver gang du kommerover et nyt pas – sorte bjerge, grønne bjerge, røde bjerge – helt afhængig af bejergenes beskaffenhed. Mange steder i Atlasbjergene kan du kun komme frem til fods og en vandretur mellem de små fattige berberbyer er en kæmpe oplevelse. Er du til bjergbestigning, er der mulighed for en bestigning af Nordafrikas højeste bjerg Mount Toubkal, der rejser sig til ca. 4200 m. Ellers kan du blot nyde bjergtinden på afstand.

Når man går der mellem berberbyerne i de uendelige Atlasbjerge, så er det som at være det sidste menneske på jorden. Ud over ens egne lyde (traskende støvle og tunge åndedrag) høres ingen menneskeskabt lyd. I stedet ”larmer” de utrolige landskaber, der minder om steder, som man hører om i eventyr, og de fylder hele ens bevidsthed med deres kraft og skønhed.

Ofringsfest i berberbyerne

Rejser du i et muslimsk land som Marokko i efteråret er det muligt, at du kommer til Ofringsfesten, som også kan kaldes Den store fest eller offerfesten. Det er religiøse helligdage, som fejres af muslimer over hele verden, for at mindes Abrahams (Ibrahim) villighed til at ofre sin søn, som tegn på adlydelse af Gud. I stedet lod Gud ham ofre en ged. (Historien kendes også fra det første testamente.)

I de marokkanske Atlasbjerge i de små berberbyer gør de noget ud af ofringsfesten. Her kan man opleve byens unge mænd, der er udvalgt til at være ged. De er klædt fra top til tå i ildelugtende gedeskind – og så går det løs med hujen og dans, og alle byens beboere (mænd, kvinder og børn) overværer fejringen. Hvis du bliver inviteret med, så vær opmærksom på, at mænd og kvinder står hver for sig på festpladsen. I byer, hvor man er vant til gæster, kan man som turist blive inviteret med til festen. I berberbyen Aramea kan man opleve, at ”gederne” får øje på én som turist og sørgede for, at man får lært dansen. Den er nu heller ikke så svær – man skulle bare stå på stedet, give efter i knæene og vugge op og ned.

Desværre får man typisk ikke lov til at tage billeder af gedefesten i berberbyerne. Kun ganske få lokale lader sig fotografere.

Stanken af ged – eller turist på trekking

Ofringsfesten strækker sig over flere dage. Berberne i Atlasbjergene er meget fattige, og de bor utroligt primitivt og ofte uden badefaciliteter. I de lidt større og lidt rigere byer kan man være heldig at finde en lille primitiv hamam, hvor du få et bad efter et par dages trekking i bjergene – og hvor ”geden” kan blive vasket efter ofringsfesten (til glæde for de øvrige deltagere). Sådan en hamam er et noget anden oplevelse end de eksklusive hamam, som findes i fx Tyrkiet. Her i berberbyen er det en ganske lille hamam – et omklædningsrum, et baderum uden andet end masser af varme og argansæbe, hvor du sidder på gulvet og bliver smurt ind i sæbe og skyllet ren, og et fyrrum, hvor der sørges for varmen. Men efter flere dages vandring er den ren luksus! Er du i de større byer i Marokko, kan du sagtens få en mere luksuriøs hamam-oplevelse – men hver ting til sin tid.

Gite d’etape

Det er ikke alle byer, hvor de er vant til at få mange gæster/turister. Til nogle små afsidesliggende byer kan man kun komme til landsbyen til fods. Alligevel kan man finde en primitiv Gite d’etape (vandrehjem) typisk uden senge men med madrasser i en hestesko. Der er typisk toilet eller bad – men et hul i jorden og måske en vask med rindende vand, der også tjener som køkkenvask. Men lad dig ikke afskrække – gæstfriheden og oplevelsen er stor.

Ikke alle berberbyer er dog få fattige. I lidt større og rigere byer – fx Aremea, som man kan komme til i bil – finder man et godt Gite d’etape med rigtige senge og en bruser.

Tøv ikke med at opleve Atlasbjerne i Marokko. Hvis du er på egen hånd på din rejse til Marokko, så hyr en lokal guide, når du drager ud i Atlasbjergene – ellers er det ikke let at finde rundt eller få adgang til de små byer.

Inspireret?

– Så book din flybillet her.

No comments yet.

Skriv et svar