Topmenu

Sicilien – blandt italienere på nordkysten

Sicilien er vild natur og vulkaner, iskolde vandløb, og det er det skønne varme turkisblå Middelhav, det er historie og kultur, og det er lækker mad og fortrinlig kaffe.

Når man ser på et landkort, er Sicilien blot bolden for enden af støvlen – men Sicilien er faktisk pænt stor (nogenlunde som Jylland), og da der er utroligt meget at se, når du næppe øen rundt på en uge. Jeg har været der to x 1 uge men mangler stadig mange af øens tilbud.

By og hotel på Sicilien

Denne gang boede vi i en lille søvnig by Brolo, hvor de andre turister talte italiensk. Kun i weekend var der fyldt op på stranden – i hverdagene var folk på arbejde (vi rejste i juli). Vi boede på byens eneste større hotel Il Gattopardo (Leoparden) – sandsynligvis opkaldt efter den sicilienske forfatter Guiseppe Tomasi Di Lampedusas berømte bog af samme navn. Bogen siges at være en af verdenslitteraturen store værker, og den beskriver Sicilien i midten af 1800-tallet.

Hotel Il Gattopardo er et enkelt turisthotel med en fantastisk beliggenhed lige over for stranden. På stranden har man adgang til liggestole og parasol. Der er også en pool på hotellet, men den nåede vi ikke at prøve. Vi boede på anden sal og havde en lille altan med perfekt udsigt over stranden og havet.

På syvende sal ligger spisesalen med den skønneste udsigt over bjerge, strand og hav – og ud for kysten dukker vulkanøer (de lipariske øer) op og giver en ekstra oplevelse til morgenmaden. Morgenmanden er en god og enkelt buffet med super god kaffe. Til frokost får du serveret en fireretters menu – frokosten er hovedmåltidet. Skulle du være glutenallergiker, er der godt nyt på Sicilien, hvor det åbenbart er ganske normalt at være allergisk overfor gluten – så det er let at få både pasta og pizza uden gluten (kodeordet er ’senza glutine’).

Det er perfekt at bade ved Brolo – vandet er rent og skønt, det bliver relativt hurtig dybt nok til at svømme, og hvis du snorkler, er det nemt at se fisk i det klare vand. Skulle du kede dig lidt, så kan du for 20-30 kr. leje en kajak eller en cykelbåd og sejle ud til en lille klippeø ud for kysten.

Udflugter på Sicilien

Sicilien er som nævnt pænt stor – og når det tillige er ret varmt (30 grader) orker man måske ikke så mange ture, men vi tog alligevel et par ture:

Kig til Etna

Vi kørte fra Brolo tværs over Sicilien altså stik mod syd af små snoede bjergveje gennem små middelalderbyer og gennem vekslende vegetation. Veje er gode at køre på, men man kører ikke stærkt på bjergvejene. På et tidspunkt fik vi et fantastisk kig til den imponerende vulkan Etna, der lå stille i solen uden røg og ild spruttende fra toppen. Hvis du vil op og vandre på Etna, bør du booke en professionel guide og huske gode vandrestøvler og en varm jakke til toppen (i 3 kms højde er det køligt selv i juli – se mere her: https://huskpas.dk/sicilien/).

Vi kørte videre til Alcantara-kløften, hvor det iskolde smeltevand bruser og har slebet klippestykkerne fra jordens indre glatte og bløde. Parker bilen, gå en tur og køl fødderne i det iskolde vand. Selv om stedet er et yndet turistmål på en varm dag, er der masser at plads og lidt udfordringer i at vandre gennem strømmen og over klipperne. Der er en butik ved parkeringspladsen, hvor du kan købe mad og drikke – men vi havde på forhånd gjort holdt ved et lokalt supermarked og havde en madpakke med bestående af brød, skinke, ost, oliven og frugt med, som vi indtog mellem klipperne ved det brusende vandløb – så bliver det simpelthen ikke bedre!

Ficarra – stilhed og gamle mursten

Middelalderbyen Ficarra ligger tæt på Brolo – der er ikke et øje i byen, og du kan uden andre turister gå på opdagelse i byens snævre og stejle gader, besøge kirken og gå op til den gamle borg. På vej tilbage gik vi ind på en lille cafe, hvor vi fik lidt at drikke og så lidt Tour de France på barens TV.

Cefalu – så er der fart på turisterne!

Lidt over en times kørsel fra Brolo ligger Cefalu midt på nordkysten. Det er en gammel by, hvor du går rundt på den vejbelægning, som romerne lagde tilbage i år 100! Der er en gammel smuk domkirke i byen – vi kom lige til et bryllup, og hvis man har energi til det, kan du trekke fra byen op til en gammel borg på bjerget bag byen.

Cefalu ligger ud til stranden – her er masser af turister, masser af turistbutikker men stranden kan nu ikke konkurrere med Brolos! Inde i byen kan du få fantastisk god is. Under byen løber en naturlig kilde – og ned af et par trin kommer du til det gamle vaskeri (400 år gammelt), hvor tøjet blev vasket i det klare kolde vand. Fortsæt op i byen med kysten på venstre hånd og drej til højre, når du ikke kan komme længere. Her finder du en række restauranter med en helt fantastisk beliggenhed, hvor du på terrassen sidder nærmest ude klippen hen over vandet!

Så vi det hele? På ingen måde – og det bliver nok svært at blive færdig med Sicilien…

No comments yet.

Skriv et svar