Topmenu

Besøg en hidsig vulkan på Sicilien

Vulkanen Etna på Sicilien er fascinerende, dragende og ret aktiv! Er den er i udbrud kan du nyde den ildspyende vulkan i sikker afstand. Er Etna i godt lune, kan du komme tæt på kraterne, hvor du kan lugte svovlen og høre den fjerne brummen fra jordens indre.

Sicilien er kendt for at have udklækket den italienske mafia og for Etna, øens livlige vulkan, der ofte lader røre på sig. Nå ja, øen er også kendt for sine skønne mandler, is, kulinariske køkken, vine, naturen, turistvenlige strande, ensomme bjergskråninger med betagende udsigter, middelalderbyer og det varme og frodige klima.

Etna er i dag ca. 3400 m og har fire topkrater. I klart vejr er der en fortryllende udsigt fra den golde men meget imponerende vulkan. Man skal passe på hvor man sætter fødderne, for skrider man ned i krateret, er der ikke andet at gøre for ens følgesvende end at smide flere sten på. Man kommer ikke op igen. Alligevel er det spændende at være tæt på krateret, hvor lugten af svovlgasserne fra dybet er tydelig. På lavaen langs krateret kan man også se den irgrønne lava, der næres af svovlen fra gasserne i jordens indre. Ofte kan du også høre vulkanen brummet uvenligt fra dybet.

Etna er ganske aktiv og er også i udbrud. Skal du besøge Etna, så hyr en lokal guide. Det betaler sig! Og så kan man få en masse historier om Etnas historie og liv.

Lokal guide: http://www.guidetnanord.com/en/

Bemærk i øvrigt, at 3400 m over vandoverfladen kan mærkes! Man får ikke højdesyge, men den tyndere luft kan let mærkes, når man kæmper sig op af vulkanen og skal de sidste par hundrede meter mod toppen. Så giv dig god tid, så du ikke er udmattet, når du når toppen – du skal jo også ned igen!

Hvor skal du bo?

Hvis du vil lidt væk fra ”turistfælderne” på Sicilien, så kan vi anbefale den gamle vingård Feudo Vagliasindi, der er total renoveret. Der er få men gode værelser og maden er fantastisk. Herregården ligger smukt omgivet af marker og med udsigt til Etna. Den nærmeste lufthavn er Catania. Læs mere om booking af hotel her.

Livet ved Etna – kultur og natur

Mantraet på og omkring Etna er ”stille og roligt”. Man skal ikke forhaste sig eller løbe over med store ord. Tingene sker, som de sker – stille og roligt. Måske fordi man har valgt at leve ved og på og måske endda af den til stadighed dynamiske og uregerlige Etna, der buldrer og brager og spyr ild og tunge gloende stene med uforståelige voldsomme kræfter. Måske fordi man ser, hvordan den langsomt flydende lavamasse roligt men sikkert skaber kolossale ændringer af landskabet, når Etna flyder over eller sprækker langs lynlåsene på dens sider.

Den lille senede bjergguide, som førte os sikkert til topkraterne og ned igen, fortalte om sin 70-årige far, der gik en tur på Etna en dag, hvor hun (vulkanen) pludselig rørte på sig. Der gik lang tid uden han så eller hørte noget til faderen, og han indstillede sig på, at Etna var blevet faderens skæbne. Næste dag så han pludselig faderen roligt komme trissende ned af bjerget med hænderne foldet bag ryggen uden panik eller hast. Og uden behov for sønnens uro og glæde over gensynet. Det, der sker, sker.

De store og små udbrud former livet på Etna. Nye strukturer dannes og vulkanen skifter form. Ved et udbrud tager asken først de eksisterede planter og træers liv (asken kvæler planterne) og siden giver den ny næring til nye planter.

De store basaltsten fra vulkanens dyb skaber og genskaber naturen og tillader kun meget langsomt over hundredvis af år en ny kolonisering med planter og træer. Livet ændrer sig uden, at man behøver at forcere noget. Når du vandre hen over de overjordiske landskaber af forvredet lava og sten, fornemmer man de enorme kræfter og tidens fylde. Det er imponerende! Husk gode vandresko! Mange steder er lavaen udfordrende at gå på.

Vin fra Sicilien – Lavaens mineraler er en hellig gral for den, der gider

De sicilienske vine kan være noget helt særligt, hvis druerne har vokset i de miniralholdige magre jorde jævnligt dækkes af lava og aske fra vulkanen Etna. Gå på opdagelse i vinene fra Sicilien – de er helt fantastiske til en lækker siciliansk pastaret.

I disse år slår flere udenlandske vinbønder ned og forfiner vinproduktionen omkring Etna, hvor den mineralholdige lava gør jorden til vinproduktionens hellige gral. Der kræver særlig vilje og engagement at få vinen til at vokse nær vulkanen, men de nye dedikerede vinbønder griber udfordringen og fremstiller geniale vine.

De lokale sicilienske vinbønder er tilfreds med den gode vin – den perfekte vin prøver de lokale bønder ganske enkelt ikke at kæmpe for at fremstille. Alligevel virkede det, som man i området var stolte af de nye vinmagere, der pludselig sætter Etna og Sicilien på det globale vinkort over sublime vine, med spændende og skiftende smagsoplevelser, der er i kontrast til de etablerede og masseproducerede vine fra for eksempel Piemonte.

De nye vinbønder søger det ultimative, den perfekte vin, den autentiske vin, der er produceret alene med druernes og jordens præmisser uden kunstige tilsætninger eller tilpasninger til årets foranderlige vejrlig. Etna tilbyder ud over den mineralske lava varme somre og kølige nætter, som presser vinstokkene, der til gengæld producerer druer med mere smag – på samme måde som man, som vandrer, opdager, at de sparsomme vækster og urter på Etna dufter mere klart og stærkt end deres artsfæller nedenfor bjerget. Vinens smag skifter fra mark til mark og fra år til år. Resultatet er sublime vine uden deres lige, som tiltrækker vinentusiaster i hele verden, der vil betale godt for den unikke oplevelse.

En af de nye ambitiøse vinbønder, der blandt andet sælger til Noma er Frank Cornelissen: http://www.wineanorak.com/italy/frank_cornelissen.htm

Frank Cornelissens vine er i den dyre ende – men der er masser af glimrende lokale Etna-vine fra de ”almindelige” vinbønder til priser, hvor man godt kan tage et ekstra glas!

Book flybillet og kom afsted mod varme og gode oplevelser!

No comments yet.

Skriv et svar