Topmenu

Ungarsk gullasch i Budapest

I sommers tog vi fire dag i Budapest med to af de voksne børn. Budapest byder på masser af historie, kultur og lækker mad, så det er et oplagt sted for en storbyferie. Budapest består af to halvdele – Buda og Pest, der adskilles af den stadigt strømmende Donau med dens mylder af bådtrafik.

Vi boede i den gamle bydel Pest tæt ved Gellertbjerget. Der er lidt stille i Pest, så hvis man skal have lidt mere vibrerende bypuls, så vælg Buda! Det er dog utroligt nemt at komme rundt i Budapest med det billige og godt udbyggede system af sporvogne. Køb en billet og hop på – det er så effektivt!

Da vi havde gået et par dage i Budapest, set de historiske bygninger og læst lidt om byen og dens historie, gik det op for os, hvor uendeligt lidt, at vi egentligt vidste om Ungarn og Ungarns historie. Stof til eftertanke!

En af dagene forsøgte vi at få adgang til den smukke parlamentsbygning lige ved floden, men der var 6 timers ventetid for en tour med en engelsktalende guide, så vi sprang over! Tip: Bestil billetter på nettet dagen før! Der er kun adgang til parlamentsbygning (som jo er i funktion) med en guide.

I stedet gik vi en tur rundt om bygningen – og der fik vi øje på en lidt undseelig trappe ned under pladsen foran parlamentet. Nu havde vi jo ferie og god tid, så vi gik ned for at se, hvad det var. Og der fik vi en kæmpe oplevelse af Ungarns ikke så gamle omend meget uhyggelige historie. Nede under parlamentspladsen var et kælderlokale, som husede en udstilling, der fortalte om den brutale nedskydning under det, der kaldes opstanden i Ungarn i 1956. Udstillingen fortæller om den 25. oktober 1956, hvor sovjetiske kampvogne og den forhadte Statssikkerhedstjeneste skød direkte ind i en fredelig forsamling på Parlamentspladsen. Massakren udløste blodige gadekampe, og de sovjetiske myndigheder valgte efter nogle dage at trække kampvognene ud af Budapest (de havde været i Ungarn siden befrielsen i forbindelse med afslutningen af 2. verdenskrig, hvor russerne flyttede ind efter nazisterne var bombet ud). Udstillingen viser fotos fra den uhyggelig dag, og på små film møder vi overlevende fra massakren. Der er tyst og dunkelt i kælderen, og stemningen emmer stiller af de frygtelige timer. Da vi kommer op af trappen igen er vi lidt stille, og vi ser med nye øjne på pladsen – og nu får vi øje på alle skudhullerne på bygningen over for parlamentet. Historien er pludselig meget virkelig.

Budapest er heldigvis ikke kun bitter historie – den er også hyggelige pladser med kølige drikke, fantastisk is og god kaffe. Der er masser af shopping og lidt væk fra hovedstrøgene er der hyggelige boghandlere med second hand-bøger og kaffe. Det jødiske kvarter er også et besøg værd – og herfra kan man finde ind i et område med fest og farver og spændende street food.

De termiske bade fylder stadig meget i Budapest. Mange steder under Budapest buldrer de varme kilder og badene – både indendørs og udendørs – har gennem rigtigt mange år været et mødested for byens beboere. Og det har vi turister også taget til os! Du får ikke badene for dig selv, men det er stadig en oplevelse! Det 70 grader varme vand køles ned og ledes over i bassiner med henholdsvis 30 og 38 grader. Vi besøgte det smukke udendørs bad Széchenyi Spa fra 1913.

Du spiser også godt i Budapest! Der er adskillige Michelin-restauranter i Budapest til priser ala Jensens Bøfhus i Denmark, så prøv bare lidt lækkert! Vi besøgte WineKitchen. Hvis det bare skal være nemt, hurtigt og billigt, så er det en gang ungarsk gullasch med et godt glas rødvin. Hvis du er til bling så kig ind i Cafe New York og nyd det smukke lokale og lidt musik til din frokost eller eftermiddagskaffe.

No comments yet.

Skriv et svar