Topmenu

Vandreferie for krop og sjæl

Det er ikke særligt overraskende, at en vandreferie gør godt for kroppen! Vi ved godt, at aktiv ferie er en god idé frem for en uge på drømmesengen. Men vandreferien kan også sænke dit stressniveau og øge din mentale sundhed.

Det er velkendt, at vandreferie faciliterer en interaktion med naturen – du kommer simpelthen tættere på naturen, når du går igennem den time efter time, mærker det skiftende terræn under fødderne, dufter planterne, ser dyrene og betragter udsigterne. Social interaktion er også oplagt, når man i en mindre gruppe følges på en længere vandretur. Selve det at vandre kræver en del opmærksomhed, men under pauserne går snakken om oplevelser, vabelplastre, efterspænding af rygsække, gyldne vandreregler og så videre. Ja, og så er det klart, at vandreturen gør dig fysisk aktiv.

Men nu har spritny engelsk forskning også vist, at vandreferien gør noget godt for din mentale sundhed. Den engelsk forskningsgruppe har fundet evidens for, at grupper, der vandrer i naturen, har signifikant lavere grad af depression og stress end andre. Vandreferien nedsætter også effekterne af en stressfuld dagligdag og generelt har en positiv effekt på dit mentale velbefindende.

Så vandreferien – gerne i en gruppe – gør godt for både krop og sjæl med en effekt, der varer længere end bare din ferie.

Jeg har tre år i træk været på vandreferie – og det har givet store oplevelser hver gang. Man bliver udfordret – det er ind i mellem fysisk hårdt (ben og fødder gør ondt), man bliver presset ud af tryghedszonen på en stejl klippevæg uden gelænder – og man oplever en fantastisk ro, når man går der og den eneste lyd, der høres, er åndedrættet og føddernes kontakt med grus og sten. Glæden og tilfredsheden med sig selv, når man kommer frem til aftensmaden, er også værd at tage med.

Vandring i gruppe

Det kan være en stor oplevelse af booke en gruppe vandreferie. Her er der ofte en lokal guide tilknyttet, så du kan komme steder hen, som man ikke lige finder på egen hånd. Når du booker en gruppe vandreferie, så er turen tilrettelagt med overnatning, mad, guider, kort, lokale besøg og eventuel transport af din bagage. Læg altid mærke til, om du selv skal bære din bagage fra dag til dag eller om der er transport til din baggage (bil, æsel, hest). Det kan betyde noget, når du skal vurdere, om du er fysisk klar til turen. Ring og spørg om sværhedsgrad, hvis du er i tvivl.

Min første tanke var, at det måske kunne være lidt anstrengende at være på ferie med en gruppe af fremmede mennesker – grupper er typisk på 8-12 personer. Men det er det bestemt ikke. Når man går, bliver gruppen hurtigt spredt ud, så man kan gå i sine egne tanker – men er der en svær passage for eksempel over et glat og livligt vandløb, så finder man hurtigt ud af at give hinanden en hånd. Ellers så mødes man typisk i spisepauserne, hvor turens oplevelser og detaljer kan vendes og spørgsmål kan besvares af guiden.

Er man kvinde er det muligt at rejse i grupper kun for kvinder. Det har jeg prøvet én gang, og det var en rigtig god oplevelse. De kvinder, der melder sig til sådan en tur, er indstillet på at vandre og give plads til hinanden. Typisk er det en masse stærke individualister, der også trives godt i sociale sammenhænge.

Rejser man er alene, så er en vandreferie i en gruppe en perfekt løsning. Du er dig selv, men du er ikke alene.

Jeg vil også sige, at der er steder, hvor jeg ikke selv ville vandre alene. Jeg ville nødigt have vandret i Atlasbjergene uden min gruppe og min lokale guide. Det var meget vanskeligt at se, om man fulgte en sti – ofte gik vi i et dyrespor eller hvor smeltevandet fandt ned fra bjerget om foråret. Der var ikke afmærkninger eller skilte ude i de øde bjerge, og de lokale i de små berberbyer talte hverken engelsk eller fransk.

Mine vandreferier i grupper har givet mig store naturoplevelser og indsigt i livet i de områder, som jeg har besøgt. Jeg er klar til min næste vandreferie! Måske en gruppe vandreferie til Korsika eller måske en tur på egen hånd i Sydfrankrig, hvor man vandrer på den franske del af pilgrimsruten Santiago de Compostela.

Det er let at booke en vandreferie. Mange rejsebureauer tilbyder vandreferie for grupper, og på deres websites kan du læse alt om rejsemål, sværhedsgrad og program for turene. Tjek for eksempel Topas Rejser. Her har jeg god erfaring – og jeg har mødt mange andre, der også kun har haft gode oplevelser med dem.

Vandreferie på egen hånd

Hvis man vil vandre på egen hånd, så handler det om at gøre et godt forarbejde. Få fat på gode kort over området. Hør andres erfaringer fra området – gerne friske erfaringer, da et kraftigt regnskyl hurtig kan ødelægge en ellers fin sti.

Et godt sted, hvis du vil på vandreferie på egen hånd er Cinque Terre i Italien, hvor man kan gå langs kysten og fra kysten op i bjergene. Stierne er særdeles godt afmærket, da de bruges meget af vandrende turister. Alligevel kan du sagtens gå længe oppe i bjergene uden at møde andre. Stierne langs kysten er ret befærdede. Udsigten over Middelhavet er fantastisk, men man finder ikke samme ro her.

I Cinque Terre kan du vælge at bo i den samme by under din vandreferie. Med det lille lokale tog kommer du lynhurtigt rundt mellem de fem små kystbyer, hvor de fine vandreture udgår fra. Læs mere om lejlighed i Cinque Terre her. Book en flybillet til Milano og så tag toget til Cinque Terre – du kan alligevel ikke have bil med ind i de små byer, som alle ligger i et stort beskyttet naturområde.

Fire forslag til vandreture i Cinque Terre:

Monterosso – Soviore – Levante:

Turen går fra den hyggelige kystby Monterosso op i bjergene bagved ad stejle stentrapperne. Stien ender oppe ved klosteret i Soviore. Her er der mulighed for at købe en simpel men super god sandwich og noget vand (og det trænger man til!). Ved klosteret kan man besøge den lille kirke. Herefter fortsætter turen ned mod Monterosso – men inden Montorosso finder man sti nr. 22 mod Levanto. Her bliver stien lidt mere ”vild”, og man skal holde godt øje med, hvor stien fortsætter – eller bliver turen hurtigt lang! Turen ender i Levanto, hvor man kan få en tiltrængt dukkert i havet. Turen vare ca. 5 timer, så husk masser af vand og lidt frugt, hvis du er ved at gå sukkerkold.

Vernazza – Monterosso:

En skøn kysttur (sti nr. 592)! Efter nogle slemme oversvømmelser for et par år siden er stien genåbnet i juni 2014. Det er en utrolig smuk tur med en fantastisk udsigt ned til det smukke og helt klare Middelhav. Selv fra flere hundredes meter højde kan du fornemme hver en sten på bunden af havet. Tag turen fra Vernazza til Monterosso, så er turen relativ let. Kommer du fra Monterosso, så starter turen med en meget lang og meget stejl opstigning. (Der er generelt RIGTIGT mange trapper i Cinque Terre – det mærkes i læggene.)

Manarola – RioMaggiore:

En dejlig smuk og kort tur ad sti nr. 531. Det kan være lidt svært at finde, hvor stien begynder i labyrinten af små gader i Manarola, så kig dig godt for! Turen går stejlt op – og så ned til RioMaggiore. I RioMagiore kan du spise din frokost på klipperne ved havnen. Find en god klippeblok, så føles den (næsten) som en liggestol.

Levante – Montorosso:

Turen følger stierne nr. 2 og 10. Turen er meget fint afmærket. Turen er lidt drøj (op, op, op af masser af trapper). Men udsigten, når man går langs bjergsiden mellem de to byer med havet ganske tæt på, er fantastisk. Tag en madpakke med (der er super gode indkøbsmuligheder for for eksempel skinke, ost og oliven i Levanto) – og nyd din frokost på bjergsiden med udsigt til Middelhavet. Turen varer 3 timer. Det er muligt at lave en lille afstikker undervejs, så den bliver lidt længere.

Når du er på vandretur, så husk masser af vand, noget at spise og solcreme. Der bliver ganske varmt om sommeren i Cinque Terre, når solen bager. Men når turen ender i en af de små kystbyer, så gør det til gengæld godt med en badetur og en is. De fem kystbyer i Cinque Terre er som at gå i et levende postkort – men der er rigtig mange turister i byerne. Skal du have lidt tid for dig selv, så skal du vælge stierne op i bjergene bag ved byerne. Alle de stier, som jeg gik af, var meget fint afmærket.

 

Udstyr til vandreferien

Alfa og omega er et par gode vandrestøvler eller vandresko. De må ikke gnave, de må ikke være for små eller for store. Test dem godt af, inden du tager på den store vandretur. Først mit tredje par sad godt.

  • Lag-på-lag tøj, som du hurtigt kan regulere varmen. Hvis du kommer op i højderne, så vær opmærksom på, at temperaturen hurtigt falder.
  • En rygsæk, som passer til din ryg.
  • Vind- og vandtætjakke.
  • Husk, at dit udstyr ikke skal veje unødigt meget – vælg letvægtsudgaven, hvor du kan.
  • En vandrestav kan også være rigtig rar på ujævnt terræn.
  • Kompas og kort.

Gør noget godt for dig selv – book en vandreferie!

Husk også solcreme, da du bliver blottet for solens stråler mange timer i træk!

No comments yet.

Skriv et svar